PRAZNOVANJE TRADICIONALNEGA SLOVENSKEGA ZAJTRKA
20.11.2024
V petek, 15. novembra, smo na naši šoli praznovali tradicionalni slovenski zajtrk, dogodek, ki poudarja pomen zdrave prehrane, lokalno pridelanih živil in ohranjanja slovensko kulinarično tradicijo. Priprave na ta poseben dan so se začele že v začetku tedna, ko smo skozi različne dejavnosti otrokom približali pomen domače hrane in sodelovanja z lokalno skupnostjo.
V tednu pred praznovanjem smo z otroki ustvarjali praznične pogrinjke, s katerimi smo okrasili mize za naš zajtrk. Poleg ustvarjalnih dejavnosti smo obiskali lokalno kmetijo Zelenjava Čebron, kjer so otroci spoznali, kako se prideluje zelenjava, in se pogovorili o pomembnosti lokalnih pridelovalcev. Ogledali smo si tudi šempetersko tržnico, kjer so otroci opazovali pestro ponudbo domačih pridelkov, kar je bilo za mnoge izjemno zanimivo in poučno. Poleg tega so otroci risali sadje in zelenjavo.
Na osrednji dan praznovanja smo za zajtrk postregli med, maslo, mleko, kruh in jabolka – preprosta, a hranljiva živila, ki so del tradicionalne slovenske zajtrkovalne dediščine. Poseben dogodek je bila priprava svežega jabolčnega soka, ki smo ga pripravili s pomočjo preše. Otroci so sodelovali pri delu in z navdušenjem opazovali, kako iz jabolk nastane sok.
Naš dogodek so obogatili obiskovalci – članice Društva kmečkih žena in deklet Šempeter. Predstavile so nam, kako so izgledali zajtrki nekoč in kako se je ta tradicija razvijala skozi čas. Svoje pripovedovanje so dopolnile s številnimi zanimivimi zgodbami in spomini, ki so otroke in nas odrasle navdušili ter spodbudili k razmišljanju o pomenu domače hrane.
Praznovanje je spremljala tudi glasba. V avli šole je odmevala pesem Čebelar, ki so jo ob zvokih harmonike prepevali učenci šole.
Učiteljice 1. razredov OŠ Ivana Roba Šempeter pri Gorici